Eilen olin siis Myllypuron yläasteella kertomasta ilmastonmuutoksesta. Se oli mun ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti ei jäänyt viimeiseksi. Hauskaa siis oli. Edellisenä yönä hermostutti niin paljon, että yöunet oli mennä. Kun sitten olin koululla, jännityksestä oli jäljellä rippeet. Lopullisesti jännitys lähti pois kun oppilaat marssivat luokkaan ja tervehtivät iloisesti. Ymmärsin heti, että olen heidän kanssaan samalla aaltopituudella. Siitä sitten koko puolentoista tunnin esitys meni kuin vettä vaan. Oppilaat olivat aktiivisia ja heille oli helppo heitellä kysymyksiä.

Hyvä kommentti tuli heti alkuun yhdeltä pojalta. Ensimmäisellä diallani oli nimittäin ajatuksia herättävä kysymys: "Ilmastonmuutos, kuinka sen ratkaisemme?". Poika heitti siihen että :" Eihän meidän lasten sitä kuulu ratkaista, se on teidän aikuisten homma!" Kyseessä kun oli jo yhdeksäsluokkalaiset vastasin siihen vaan että :"Kohtahan te olette aikuisia." Silti kysymys oli minusta ihan aiheellinen. Sehän tässä ilmastonmuutoksessa onkin juuri niin kurjaa, että sen joutuvat ratkaisemaan ihan muut ihmiset kuin ne, jotka ovat sen aiheuttaneet. Toisaalta eihän tätä tilannetta kukaan tahallaan ole aiheuttanut. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin siitä, että meitä on täällä pallolla ihan liikaa. Kaikille ei voida tarjota yltäkylläistä elämää. Ja jotta kaikille pystytään turvaamaan edes ihmisarvoinen elämä, länsimaalaisten hyvinvointivaltioiden täytyy muuttaa kulutukseen perustuvaa elämäntapaa. On helppo sanoa täällä Suomessa, että jokainen pitäköön huolen omasta tontistaan. Mutta kuten Paulo Coelhon kirjassa (en nyt muista mikä niistä, olen viime aikoina lukenut niitä niin monta peräkkäin) sanotaan, olemme kaikki yhtä ja toisten ihmisten hätä ja kärsimys tuntuu meissä kaikissa. Vaikka yrittäisimme sulkea silmämme siltä, sydämemme kärsii.

Samaiselta nokkelalta pojalta tuli vielä loppuun hauska kommentti, kun kannustin heitä toimimaan ilmastoystävälisesti. Hän sanoi että: " Joo, joo jätetään sitten leipä syömättä ja syödään tomaattia."

Toivottavasti pääsen vielä uudelleen kouluvierailulle. Se oli niiiiin antoisaa.

ps. Ilmari-esityksen diat on saatavissa osoitteesta : http://www.ilmasto.org/opetus_ja_pelit/ilmastotietoa_kouluille.html